Vaginální změny v menopauze

Pro většinu žen se v menopauze, nebo i v období premenopauzy, začnou odehrávat změny v oblasti vagíny. Začátek u některých žen může být už po třicítce. Většinou však nastávají kolem 40 roku života. Změny mají na starosti hormony, respektive hormonální nerovnováha. Hlavním hormonem, který ovlivňuje vaginální změny je estrogen. Jak můžeme těmto problémům předcházet nebo je účinně řešit? Pojďme se na to podívat.

Estrogeny

Estrogeny se tvoří zejména ve vaječnících, žlutém tělísku a placentě. Postupně jejich tvorba v těchto místech zaniká. U žen po přechodu se tvorba omezuje pouze na játra, prsa a nadledvinky. Základní látkou pro jejich tvorbu je cholesterol.

Pokles kyselosti

Postupem času s úbytkem estrogenu se vagína začne podobat té, kterou jsem měly ještě před pubertou. Obrazně řečeno, vracíme se v něčem ke své dětské vagíně.

Co se děje?

Prostředí v naší pochvě už není tak kyselé jako bývalo. Klasické hodnoty, které vypovídali o naší kyselosti se pohybovali kolem pH 4 a byli způsobené mléčným kvašením za pomoci laktobacilů.

Veličinou pH se měří zásaditost nebo kyselost chemických sloučenin. V tomto případě měříme vlastnosti prostředí uvnitř pochvy. Čím je hodnota pH vyšší, tedz yásaditější, tím je to pro vaginu horší.

Čím je prostředí kyselejší, tím lépe. Kyselost bránila útokům např. kvasinkových infekcí. Vagína byla dobře obranyschopná a mohla odolávat útokům nepřátelských bakterií. Teď vlivem poklesu estrogenu kyselost klesá a tak také obranyschopnost vagíny.

Ztenšení stěny vagíny

Další změnou způsobenou poklesem estrogenu, se kterou se potýká většina žen v menopauze, je změna síly vaginální stěny.

Dochází ke ztenčení vaginální stěny, která zároveň ztrácí svoji elasticitu. Při správném fungování estrogenu měla vaginální stěna více vrstev, a to se během pár let mění. Tělo už není připraveno na porod, kdy vagína byla tak elastická, že jí klidně prošlo 4 kilové dítě. Tak jako kůže na celém těle přestává být flexibilní, týkají se tyto změny i vnitřních orgánů. Odborným názvem dochází k atrofii vagíny.

Suchost

Lubrikace se také mění. V období plodnosti byla vagína přirozeně vlhká, ale to během menopauzy pomalu ustává. Tato suchost taky znepříjemňuje pohlavní styk, protože brání přirozenému vklouznutí penisu dovnitř.

Zmenšení vchodu a délky

Pokud netrpíte vaginizmem před menopauzou (onemocnění, kdy dochází ke stažení svalů vagíny a pánevního dna tak, že penetrace je nemožná), tak následkem atrofie vagíny, může někdy dojít k zúžení vchodu, nebo dokonce i ke zkrácení délky vagíny. Projevy jsou pak bolestivost při zavádění penisu do pochvy, nebo při pohybu erektovaného penisu vevnitř.

Prevence: sex

Zní to paradoxně, ale proti problémům jako je ztenčení vaginální stěny, suchost, zmenšení vchodu a zkrácení délky vagíny – pomůže sexuální aktivita. Pokud pravidelně, nejlépe třikrát týdně, budete sexuálně aktivní (pohlavní styk nebo autoerotika), tak opravdu můžete tyto projevy zmírnit. Dojde totiž k většímu prokrvení, zároveň k větší lubrikaci, k roztahování vchodu a délky, což je pro vagínu prospěšné. Nezapomínejme však na nutnost připravení těla před penetrací. Je to zhruba 30 minut předehry, než se tělo rozehřeje a je připraveno na styk.

Zdroje:


Mgr. Stella Adi Lalla Krenčejová, CSB Mgr. Stella Adi Lalla Krenčejová, CSB

Věnuji se léčení, masážím, poradenství, ženským kruhům, tantrickému cvičení a lektorské činnosti. Jsem nadšenou propagátorkou vědomé sexuality. Mým záměrem je vést klienty k sebelásce, potěšení, k radosti a naplnění ze své sexuality.
Více o mně si přečtete tady>>

– seznam článků –

Sebemapování Božská Tantra